КОРПОРАТИВНА СОЦИАЛНА ОТГОВОРНОСТ

През октомври 2008 г. IBA Group прие последователна програма за CSR. В програмата за CSR на IBA се казва, че в ежедневната си дейност компанията се ръководи от принципите на етичното поведение, прозрачността, зачитането на върховенството на закона и международните норми и зачитането на правата на човека.

МАРКА НА ГОДИНАТА 2009

През 2009 г. IBA е избрана за победител в конкурса на Беларус «Марката на годината» в категорията «Социално отговорна марка». IBA е обявена за най-добър работодател и награден със златен медал и почетна грамота.

НАГРАДА ЗА КОРПОРАТИВНА СОЦИАЛНА ОТГОВОРНОСТ ПРЕЗ 2011 ГОДИНА

През 2011 г. IBA Group излиза във финал на премиите на Европейската аутсорсинг асоциация за 2011 г. в категория «Награда за корпоративна социална отговорност». В допълнение IBA Group е наградена от Института на сертифицираните финансови мениджъри (ICFM) като най-добър работодател на годината 2011.

НАЙ-ДОБРАТА ИТ КОМПАНИЯ ЗА РАБОТА, 2012

През 2012 г. IBA е призната за най-добра компания за работа в Беларус. IBA е избрана за победител в категорията «Най-добра ИТ компания за работа (над 50 служители)». Експертно мнение. И е отличена с трета награда в категорията «Най-добра компания за работа (над 250 служители)».

 

CSR REPORT

През 2015 г. IBA Group подготви доклад за CSR и го представи за външен одит. През 2017 г. IBA Group обнови доклада за CSR, за да включи резултати за периода 2014-2016 г. Външният одит се основава на следните стандарти и критерии:

 • Глобален договор на ООН
 • ISO 26000
 • Глобална инициатива за отчетност (GRI) и AA1000.

ПОДДРЪЖКА НА СЛУЖИТЕЛИТЕ

 • Безплатно медицинско обслужване в корпоративен медицински пункт и периодичен здравен преглед
 • Отстъпка за здравен / фитнес център
 • Отстъпка за лечение и настаняване в здравни заведения
 • Доброволно здравно осигуряване с отстъпка
 • Безплатна ваксинация срещу грип
 • Социални помощи за отбелязване на важни събития на лицето (брак, раждане на дете, отпуск по майчинство или смърт на близки роднини).
 • Ваучери за летни лагери с отстъпка за децата на служителите на IBA
 • Спорт (спортни кръгове в – компания, град и страна на първенства)
 • Туризъм (пешеходни турове, къмпинги, туристически фестивали и екскурзии)
 • Корпоративни тържества (годишнини и рождени дни на служителите)
 • Безлихвени заеми
 • Бизнес коли.

Служителите на IBA се обучават в IBA Institute (бивш учебен център на IBA) и центрове за обучение на световни IT лидери, включително IBM (САЩ, Германия, Великобритания, Словения и Русия), HP, SAP, SAS, Microsoft, Novell, Check Point, PTC и 1С.

IBA Institute предлага курсове по ИТ, бизнес и чужд език (английски, немски, френски и китайски). Тъй като IBA Institute разполага с оторизиран тестов център на Thompson Prometric, нашите служители могат да провеждат сертификационни тестове в различни програми, включително около 70 в областта на информационните технологии (Microsoft, Novell, Cisco, Oracle, SAP, Symantec и IBM). Приблизително 25% от служителите на IBA са преминали обучение в образователните центрове на глобалните ИТ доставчици.

IBA Group се занимава с развитието, награждаването и насърчаването на най-добрите таланти. В допълнение към заплатите, бонусите и обучението на водещи ИТ компании, IBA има електронно табло на славата и публикува писма за благодарност на клиентите към отделни служители в интранет мрежата. Като компания от различни възрастови групи, IBA проведе преструктуриране, което доведе до назначаването на повече млади талантливи хора на водещи позиции.

Чрез табло за съобщения служителите на IBA събираха пари за деца, които трябваше да отидат в чужбина за операции, събираха подписи в знак на протест срещу убийствата на бездомни кучета и котки от местните власти и намираха семейства за изоставени кученца и котенца.

IT ОБРАЗОВАНИЕ

От 2004 г. IBA е генерален спонсор на студентски екипи на БДУ и БДУИР, участващи в Международен студентски състезателен програмен конкурс «ACM International Collegiate Programming Contest».

От 2010 г. IBA е основен спонсор на екипа на БДУИР на Международното състезание за програмиране на студенти.

През 2012 г. отборите на БДУ и БДУИР спечелиха сребърни и бронзови медали.

Участници: БДУ, БДУИР, ГДУ (Гомел), Карлов университет (Прага), Чешки технически университет (Прага), Пражки университет по икономика, Масариков университет (Бърно), Университет на Западна Бохемия (Пилзен).

През 1999 г. е създадена първата лаборатория IBA-BSU New Information Technologies. Студентите на БДУ получават възможност да разработват приложения за образователни цели. През 2001 г. IBA оборудва компютърен клас за студенти от БДУ. Това съоръжение постоянно се обновява. През 2002 г. в БДУ е създадена съвместна изследователска лаборатория, предназначена за научни изследвания с участието на студенти, докторанти и учители.

През 2008 г. IBA Group и Факултетът по компютърни системи и мрежи на БДУИР откриват две съвместни ИТ лаборатории, оборудвани с 19 и 24 съвременни работни станции. Лабораториите са предназначени за специализирано обучение. През 2011 г. IBA модернизира една от съвместните лаборатории на IBA-BSUIR и създава Академичен център на компетенциите на IBM. През септември 2011 г. IBA открива още една ИТ лаборатория във Факултета по информационни технологии и контрол.

През 2011 г. IBA и БДУ откриват Център за ИТ компетенции, насочен към повишаване на нивото на ИТ обучение в Беларуски държавен университет. Предоставяйки обучение по най-съвременни ИТ технологии за преподавателите и студентите на БДУ, Центърът за ИТ компетенции подпомага реализацията на следните програми:

 • IBM университетски програми, включително IBM Academic Initiative, стартират в БДУ
 • Образователна програма на Microsoft, която включва множество курсове по иновации в образователния процес (IT академия, иновационни центрове, MLG, MDAA, Е-обучение), програми за лицензиране на преподаватели и студенти (CASA, MSDN Academic Alliance, Faculty Connection) и подкрепа за студенти и млади специалисти на конкурси и конференции (Imagine Cup, Microsoft технологии в теорията и практиката на програмиране)
 • Образователни програми, използващи SAP ландшафт, разположени на IBA сървърите. Учителите са сертифицирани в SAP Certified – Associate Business Foundation и интеграция със SAP ERP 6.0 EHP5
 • Образователни програми за преподаватели и студенти по информационни технологии за удовлетворение на потребностите на IBA в човешките ресурси.

IBA провежда практическо обучение в ИТ области, изисквани в IBA. Студентите се подбират въз основа на интервюта. Групите се формират от студенти и дипломанти, които биха искали да работят в IBA. Учебната програма включва практическо изпълнение на студентски проекти. След дипломирането си студентите се обучават да работят в реални проекти по IBA. Основните области за практическото обучение на студентите в IBA включват:

 • IBM System z
 • SAP
 • E-business
 • Методология и технологии за разработка на софтуер.

IBA CZ сътрудничи със следните университети:

 • Карлов университет в Прага
 • Чешки технически университет в Прага (Факултет по електротехника)
 • Икономически университет в Прага (Факултет по информатика и статистика)
 • Масариков университет (Факултет по информатика)
 • Университет на Западна Бохемия в Пилзен (Факултет по приложни науки)

Области на сътрудничество

 • Организация на стажове за студенти и висшисти
 • Участие в глобална учебна среда
 • Организация на презентации и семинари за ученици, участие в панаири на труда и дни на кариерата
 • Обучение по софтуерно инженерство
 • Ръководство на бакалавърски, магистърски и дисертационни работи, както и предоставяне на рецензии и критики
 • Участие в технически лекции, в това число тези, които свързани с най-съвременните технологии за разработка на софтуер.

ОТНОШЕНИЯ НА ОБЩНОСТТА

IBA Group се стреми да съдейства за устойчивото развитие на общностите, в които работи, като подобрява качеството и благосъстоянието на тези общности. Това е източник на гордост в компанията за служителите ни и фокус за тяхното участие в обществения живот.

IBA редовно подпомага местния социален педагогически център, сиропиталище, Беларуската асоциация на хората с увреждания, Белоруския детски хоспис, Центъра за социални услуги и Центъра за извънкласна дейност в Минск.

IBA участва в благотворителна акция в рамките на програмата «Радвайте се на живота», осъществена от Белорусската благотворителна фондация за децата от Чернобил. Идеята на програмата беше да се включат деца с увреждания в разнообразни сфери на живота. Надяваме се, че компютрите, дарени от нашата компания в рамките на тази програма, ще предоставят нови възможности за образование на деца с увреждания.

IBA Group получи благодарствено писмо от Белоруския детски хоспис, регистрирана благотворителна организация, предоставяща палиативни грижи, спешни грижи, грижи в края на живота и в случай на тежка загуба за деца с увреждания, млади хора и семействата им. Служителите на IBA Group създадоха мобилното приложение Hospice Project – Volunteer Driver като част от благотворителния хакатон. В допълнение, IBA Group подкрепи организирането на семейно парти в летен център на хоспис «Щъркел».

IBA Group организира празненство за Нова Година 2019 г. в Белоруския детски хоспис, който включваше развлекателна програма, както и подаръци и сладкиши за деца.

IBA Web Design Studio сътрудничи с белоруската благотворителна фондация Touch a Life. IBA разработи уебсайт за фондация безплатно, и създаде и конфигурира EasyPay, беларуската система за електронно разплащане, за да получава дарения чрез интернет.

Други благотворителни дейности на IBA включват подаръци за ветерани от Втората световна война и подаръци за Нова година на децата от Минското убежище за сираци # 3, Минската детска къща № 4, убежището за сираци № 3 в района на Мядел, социалните педагогически центрове в Съветския окръг на Минск и Логойска област и училището за деца с изоставане в Пинска област.

GREEN IT

Green IT има голямо значение за IBA. Центровете за развитие на IBA са разположени в страни, които не са богати на природни ресурси и затова ние се стремим да използваме електричество и други ресурси ефективно..

The IBA Green IT CSR включва следните дейности:

 • Придобиване на оборудване, само от което наистина се нуждаем
 • Ограничаване на използването на хартия (автоматизация на работния процес и общи принтери за няколко етажа)
 • Използване на инструменти за управление на захранването за монитори и твърди дискове
 • Ефективно използване на съществуващото оборудване
 • Замяна на остарялото оборудване с ново и по-ефективно по график
 • Въвеждане на технологии от ново поколение.

Контакти IBA GROUP

  Yes Декларацията за поверителност Политиката за cookies
  IBA Bulgaria