8 тенденции на FMCG през 2024 година: бизнес кейсове на топ компаниите

23 Февруари, 2024 

През 2024 г. компаниите ще бъдат изправени пред нови предизвикателства поради нарастващите изисквания на хората за качествено пазаруване, както и интереса им към цифровите иновации. Предприятията ще трябва да се адаптират към промените.

Според статистиката световния пазар на FMCG е оценен от експертите на 11,3 милиона долара през 2022 г. До 2028 г. се очаква да нарасне до $15,2. Това означава, че средногодишният темп на растеж ще бъде почти 5% между 2022 и 2028 г.

FMCG пазарът се развива бързо и следователно изисква специално внимание към тенденциите, които ще оформят индустрията в близко бъдеще. В тази статия ще говорим за основните тенденции, които ще определят развитието на индустрията за FMCG през 2024 г., както настоящите, така и тези, които губят своята популярност.

Нови тенденции за 2024 година

1. Устойчиво развитие: интегриране на екологични практики в бизнес стратегии

Устойчивото развитие се превръща не само в норма, но и в ключов двигател на растежа на компаниите. Потребителите стават все по-съзнателни по отношение на околната среда, а FMCG компаниите активно прилагат екологични практики. Отказът от опаковки за еднократна употреба, използването на рециклирани материали и енергоспестяващи технологии стават стандарт. Компаниите, които се фокусират върху това, не само укрепват и развиват своите марки на пазара, но и привличат вниманието на екологично съзнание потребители.

Пример. Nestlé има за цел да намали емисиите на парникови газове до нула до 2050 г. Освен това компанията се е ангажирала да направи всички свои продуктови опаковки рециклируеми или готови за повторна употреба до 2025 г.

2. Клиентско изживяване: привличане чрез виртуална и добавена реалност

Компаниите от FMCG сектора все повече използват технологии. Иновациите помагат да се предлагат на потребителите не само продукти, но и преживявания. Хората обичат да играят, обичат интерактивността, така че компаниите започват да използват това в своите промоции. Например, добавената и виртуалната реалност създават по-ангажиращо и интерактивно преживяване при взаимодействие с даден продукт. Купувачите се включват, проявяват интерес и лоялност към марката, защото са получили положителни емоции. Тази тенденция дава на марките повече видимост и подобрява изживяването на потребителите.

Примери. IKEA използва технология за виртуална реалност, за да създава виртуални обиколки на своите магазини. Купувачите могат да се „разходят“ из магазина, да разгледат продукти и дори да поставят мебели във виртуален интериор на дома си, за да видят как биха изглеждали.

L’Oreal въведе AR технология, за да помогне на клиентите да изберат козметика. Използвайки мобилното приложение, клиентите могат да изпробват различни нюанси на грима или цветовете на косата в реално време с помощта на камерата на устройството си. Това помага на потребителите да видят как ще изглежда продуктът върху тях, преди да го купят.

3. Директно разпространение до потребителите: марките независимо взаимодействат чрез онлайн канали

Директната дистрибуция се превръща в стратегически ход за FMCG компаниите. Взаимодействието с потребителите чрез собствените им онлайн и офлайн канали за продажба помага на компаниите да влияят директно върху лоялността на клиентите, да ги опознаят по-добре, да разберат техните нужди и следователно да гарантират стабилен бизнес растеж. Този подход намалява дистанцията между производители и потребители и предоставя уникални възможности за персонализиране на услугите и офертите.

Пример. Procter & Gamble (P&G), една от най-големите FMCG компании, въведе стратегия за директна дистрибуция чрез своя онлайн магазин. Клиентите могат да купуват продукти на P&G директно от официалния уебсайт на компанията, което позволява на марката да се свързва директно с потребителите, да събира потребителски мнения и да предоставя персонализирани оферти.

Все още актуални тенденции за 2023

4. Дигитализация: иновации и решения, базирани на изкуствен интелект в FMCG

Дигитализацията и иновациите в областта на изкуствения интелект променят процесите в FMCG. Те помагат за подобряване на ефективността на производството, оптимизиране на веригите за доставки. Това означава, че компаниите стават по-гъвкави и адаптивни към пазарните промени.

CRM системите и автоматизираните чатове за поддръжка са в основата на всяка успешна компания. Сега тенденцията е към по-дълбока и по-сложна автоматизация, която засяга не само производителите и дистрибуторите на FMCG/CPG, но също така обхваща и потребителите.

Внедряването на различни инструменти и фокусирането върху автоматизацията ще помогне за повишаване на удовлетвореността на клиентите и ще създаде положителен имидж на марката. Основната цел на автоматизацията е да оптимизира и подобри клиентското изживяване. Решения, базирани на изкуствен интелект, като машинно обучение (ML) или компютърно зрение (CV), спомагат за подобряване на клиентското изживяване, повишават удовлетвореността на клиентите и по този начин задържат клиентите.

Пример. С Goods Checker е по-лесно да се контролира излагане на стоки и да се наблюдават ситуации на out-of-stock. Подобна автоматизация ще ви помогне да представите продукта на купувача по начина, по който сте планирали, и да гарантирате наличието на стоки на рафтовете. Благодарение на продукта Goods Checker, «Алфа-Дистрибуция» успя да контролира ефективно представянето на стоките на рафтовете на магазините, намалявайки разходите за мърчандайзинг, което увеличи коректността на съответствие с планограмите от 60 на 90% и значително намали времето за одити на място.

5. Електронна търговия с бързооборотни стоки: онлайн платформите оформят бъдещето на пазаруването

Електронната търговия продължава да укрепва позициите си в FMCG сектора, премествайки покупката на стоки за ежедневието във виртуалното пространство. Развитието на онлайн платформите създава удобна среда за потребителите, която им позволява лесно да намират, сравняват, избират най-добрия продукт и поръчват продукти с няколко клика. Темпото на живот се ускорява и клиентите изискват моментална наличност на стоките, като все повече предпочитат онлайн пазаруването.

Примери. Много марки и магазини за дрехи предлагат възможност за поръчка на стоки онлайн. Клиентите могат да избират от различни колекции, да правят поръчки и да връщат артикули, ако не са подходящи. Сред такива марки са Zara, ASOS и Amazon Fashion, Wildberries и др. Освен това клиентите могат да поръчват битова химия, стоки за дома и продукти за бита от онлайн магазините Amazon Household, Walmart и др.

6. Персонализиране: специални оферти за конкретни нужди

В свят, в който индивидуалността се цени повече от всякога, персонализирането се превръща в ключов елемент на маркетинговите стратегии в сектора на FMCG. Компаниите използват потребителски данни, за да създават оферти, които отговарят на конкретни нужди. Това спомага за създаването на силни връзки с клиентите, задълбочавайки нивото на взаимодействие и повишавайки удовлетвореността на клиентите.

Примери. Amazon активно използва алгоритми за машинно обучение, за да предоставя персонализирани препоръки. Те анализират историята на покупките, прегледите на продуктите и други данни, за да предложат на потребителите продукти, които ще представляват интерес за тях.

Coca-Cola е стартирала кампанията „Share a Coke“, където имената на потребителите бяха отпечатани върху бутилки с газирана напитка. Това създаде ефект на персонализиране, позволявайки на хората да споделят напитки с имената на приятелите си или да избират бутилки със собствените си имена.

7. Големи данни и анализи: по-задълбочено разбиране на потребителското поведение

Използването на големи данни и анализ става част от маркетинговата стратегия в сектора на FMCG. Компаниите анализират данните за клиентите, за да разберат по-добре техните предпочитания, поведение и нужди. Това гарантира, че маркетинговите кампании са точно настроени, продуктите са модифицирани според изискванията на клиента и много повече. Всичко това помага на една компания да се адаптира по-добре към промените на пазара.

8. Промоция с участието на инфлуенсъри в социалните мрежи: влиянието на блогърите нараства

Все още неразделен фактор за бизнеса в сектора на FMCG е развитието на дигиталния маркетинг. Традиционната реклама по телевизията и в Google продължава да губи своята ефективност. Необходими са нови канали.

Например купувачите следват блогъри и инфлуенсъри във всякакви социални платформи, като Tik Tok, Instagram, YouTube и др.

Сътрудничеството с инфлуенсъри в социалните мрежи се превръща в ефективен метод за промоция. Блогърите създават доверителни връзки с аудиторията и влияят върху поведението на купувачите. Компаниите в сектора на FMCG се възползват от това, тъй като се стремят да подобрят привлекателността на продуктите за по-младото дигитално поколение.

Тенденции, които губят актуалност

1. Традиционни формати за търговия на дребно

Традиционните формати за търговия на дребно губят своята привлекателност поради развитието на дигитализацията и електронната търговия. Потребителите предпочитат удобството, и традиционните магазини остават на заден план.

2. Не е eco-friendly

Тъй като потребителите стават по-осведомени за околната среда, продуктите и технологиите, които не отговарят на екологичната концепция, стават все по-малко привлекателни. Пренебрегването на екологичните изисквания крие риск от загуба на пазарен дял, тъй като потребителите избират продукти, които се грижат за природата и устойчивото развитие.

3. Масова стандартизация

С нарастващото търсене на уникалност на продуктите масовата стандартизация губи своята привлекателност. Потребителите искат индивидуалност, което застрашава масовото производство на стандартизирани продукти.

4. Премиум продукти

Тенденцията към повишаване на първокласното качество на продуктите става все по-малко актуална, тъй като потребителите ценят достъпността и функционалността. Марките, които са се стремили към премиум позициониране, са принудени да преосмислят своите стратегии и да се фокусират върху качеството и достъпността.

Въвеждането на тенденции е възможност за спечелване на потребителите и увеличаване на печалбите

FMCGиндустрия е изправена пред нови предизвикателства през 2024 г.  Компаниите се адаптират към тенденциите и предлагат продукти, които отговарят на нуждите на потребителите и участват в създаването на екологично устойчиво бъдеще. Цифровата ера предоставя възможности, и марките, които включат тези тенденции в своята стратегия, ще могат да заемат водеща позиция.

Контакти IBA GROUP

    Yes
    YesДекларацията за поверителностПолитиката за cookies
    IBA Bulgaria