Може ли компютърното зрение да се наеме като кола? Анализираме решението за ритейл

14 Юли, 2021 | Александра Гончарова, експерт по компютърно зрение и Data Science от IBA Group

Мърчандайзингът е важна част от продажбите. Според статистиката 80% от купувачите решават да купуват стоки за ежедневна употреба, докато стоят до рафтовете на супермаркетите. Компаниите-производители и дистрибуторите наемат цял персонал от мърчандайзери стоките да се излагат правилно и супервайзъри за да са сигурни в това. Но не всичко е толкова гладко в действителност. С какви проблеми се сблъскват супервайзърите и мърчандайзерите по време на работата си? Каква част от процеса на мърчандайзинг може да се автоматизира?

Александра Гончарова, експерт по компютърно зрение и Data Science от IBA Group, ще помогне да отговори на въпросите.

Goods Checker

Съдържание

Какво се случва сега: повечето снимки от мърчандайзери остават необработени

Собствениците на магазини и доставчиците на стоки се договарят как и къде стоките ще бъдат разположени в търговска зала. Продуктът често се поставя от мърчандайзери от компании-производители или дистрибутори. След като специалистите приключат с подреждането на стоките, те снимат рафтовете за продажби и ги изпращат на мениджърите. Последните трябва ръчно да сортират и оценят стотици изображения.

И тогава възниква проблем: мърчандайзерите  изпращат размазани снимки, снимки на краката си, неправилно попълнени въпросници. Това се случва, защото има много магазини, трябва да се обиколят всички. Освен това е трудно за мърчандайзера да направи добра снимка поради тесни пътеки, дълги рафтове или поток от купувачи.

Мениджърите и маркетолозите от своя страна нямат време да оценят всички снимки и доклади: има стотици от тях. Информацията се обработва частично в края на деня или дори месеца или само в случай на конфликти. Хиляди снимки се натрупват безсистемно на корпоративния сървър.

Пример за неуспешна снимка

Как работят сега

Преди  
Мърчандайзери, супервайзъри и други потребители правят снимки на местоположението на SKU на рафтовете.
Снимките се натрупват безсистемно на корпоративния сървър.
Маркетолозите ръчно сортират изображенията, допускат грешки при разпознаване и оставят някои от снимките неизползвани.

В резултат на това специалистите физически не могат да прегледат всички снимки и съставят доклади въз основа на непълна информация и субективната си оценка. Това изкривява информацията, въз основа на която ръководителите вземат решения, например дали излагането на стоките работи така, както е замислено.

Какво може да се направи: да се наеме компютърното зрение и да се автоматизира процеса

Най-простото е да се увеличи персонала на супервайзърите, да се наемат асистенти, които ще разглеждат снимките пет дни на седмица, ще премахват некачествени или неправилни изображения и ще оценяват само необходимите изображения. Големият минус на това решение е текучеството на персонала и постоянната загуба на време за обучение на нови служители. Като правило такива работни места се заемат от студенти като вторична заетост.

Друг вариант е автоматизирането на процеса с ИТ решения. Има много приложения за автоматизация на работата на мърчандайзери, например, VisitBasis, iMarkt Mobile, WellDone, Goods Checker и други.

Всички са свикнали с това, че внедряването на софтуер за търговска употреба е дълго и скъпо. Та нали трябва да се купува или се поръчва разработването на собствен софтуер. Но IBA Group пое по различен път и предлага на ритейла да наеме решение.

Като обикновени потребители наемаме апартаменти или коли и плащаме само за периода на ползване. По същия начин една компания може да наеме ИТ решение, а софтуерните разходи могат да бъдат определени като оперативни разходи (OPEX).

Източник: Yandex Collection

Нека разгледаме автоматизацията на обработката на снимки на мърчандайзери, като използваме примера на продукта Goods Checker. Това е облачно решение по абонамент, което анализира снимките с помощта на компютърно зрение и показва дали стоките на рафтовете на магазините са поставени правилно. Проверката се извършва съгласно предварително определени правила и задачи, например, дали планограмата отговаря на реалограмата или каква част от рафта заемат стоките ви?

Планограма

Реалограма

Оценка на Goods Checker

Автоматизацията на обработката на информация ще помогне за подобряване на мърчандайзинга. Ще можете да изпълните три задачи наведнъж в почти реално време:

  1. Да получавате пълна и точна информация за работата на мърчандайзерите.
  2. Да получавате информация, за да анализирате представянето на продуктите, както собствените, така и на конкурентите.
  3. Да контролирате наличността на стоки в складовете на магазини.

Как работи решението: обработка в центъра за данни и почти моментален резултат

Мърчандайзерите правят снимки на разположението на стоките по рафтовете и снимките се качват в центъра за данни (ЦД).

Модулът за изкуствен интелект анализира снимката, търси и класифицира всеки продукт, след което оценява според даден сценарий. Например дали продуктът е на мястото си или колко продукта от тази марка са на снимката.

Goods Checker маркира снимки за мърчандайзери, генерира отчети за мениджъри и ги изпраща на сървъра.

След 30-60 секунди мърчандайзерите могат да видят дали стоките са изложени правилно. А мениджърите и маркетолозите получават достъп до подробни отчети и анализи чрез уеб браузър веднага след качване на снимка.

Наем на ИТ решения — плащайте само когато ползвате

Купувачите плащат с 13% повече в магазини, където мърчандайзингът е организиран правилно. Автоматизацията на процеса на мърчандайзинг помага да се поддържат и увеличават продажбите, да не се изостава от конкурентите и да се използва добре работното време на служителите. А подходът SaaS (Software-as-a-Service) – наемът на софтуер – намалява инвестициите в софтуерна реализация и елиминира рисковете от закупуване на неподходящо решение. Та нали по всяко време можете да откажете лизинга и да спрете да използвате услугата.

Най-често работата на мърчандайзерите се контролира частично чрез ръчно гледане на снимки, по телефон или месинджър. Автоматизацията ще подскаже на „работниците на място“ дали работата им е свършена правилно и ще спести мениджърите от ръчна обработка на снимки и ще освободи време за анализ. Маркетолозите ще могат правилно да оценят мърчандайзинга и да подобрят маркетинговите дейности.

Александра Гончароваексперт по компютърно зрение и Data Science от IBA Group

Контакти IBA GROUP

    Yes
    YesДекларацията за поверителностПолитиката за cookies
    IBA Bulgaria