Как един мърчандайзер може да направи добра снимка: девет прости правила

25 Ноември, 2021 

Вие сте мърчандайзер. Вие отговаряте за представянето на стоките в магазините: излагане, поставяне на рекламни материали, контрол на наличностите в склада. За да потвърдите изпълнението на работата си, снимате търговските стелажи, изготвяте отчети и ги изпращате на мениджърите. В магазините не винаги има добри условия за правене на висококачествени снимки: тесни пътеки, дълги рафтове. Има много магазини и търговски обекти, така че трябва да се направят десетки снимки. Качеството на снимките страда и за мениджъра става трудно да прецени правилността на излагането на стоките. Ако мениджърът получи много снимки с ниско качество,  той може да лиши мърчандайзера от бонуса в края на месеца. За да не се случи подобно, има няколко прости правила за това как най-добре да снимате стелажи.

Тези правила са споделени от Анастасия Бордак, мениджър по развитие на ИТ решението Goods Checker в IBA Group.

Как да направите качествена снимка, от която мениджърите ще бъдат доволни

 

 

Правило 1: не използвайте светкавица.

В случай на светкавица, опаковката на продукта може да блести, особено ако е полипропилен. В този случай ще бъде трудно или дори невъзможно да се различи кой продукт е на рафта.

Правило 2: увеличете остротата.

Автофокусът помага да направите снимката ясна. Има го във всеки телефон. Просто изчакайте 1-2 секунди преди да снимате и камерата ще фокусира върху обекта сама. Ако снимката е замъглена, трябва да я повторите.

 

Правило 3: правете снимки на не повече от два метра от стелажа.

Ако снимате на разстояние повече от два метра, стоките на снимките вече не се виждат дори от човешкото око. И мениджърът няма да може да провери оформлението и ще отхвърли снимката.

 

Правило 4: един стелаж — една снимка. Всички обекти на стелажа трябва да са на изображението.

Това означава, че стелажът трябва напълно да се побира в снимката. В противен случай е невъзможно да се провери частта от изображението, която не е включена в снимката. Такава снимка също не може да бъде дигитализирана в бъдеще, за да бъде анализирана от невронни мрежи.

Проблем: какво да правим, ако стелажът не може да бъде сниман с един кадър, така че всички обекти да са ясно видими?

Този проблем е често срещан. Стелажите в магазините са дълги и не се побират в един кадър дори при хоризонтално снимане.

Снимките под ъгъл не са подходящи, тъй като далечните стоки вече са трудни за виждане. 

Този проблем може да се разреши с поредица от снимки. Няколко снимки могат да се комбинират в една и да се получи пълна снимка на стелажа.

Изображенията може да се обединят ръчно или с помощта на специални приложения. Нека да разгледаме сливането на снимки на примера за ИТ решение Goods Checker.

За да може Goods Checker да обедини правилно снимките, те трябва да се правят с припокриване. Това означава, че всяка снимка трябва да показва прехода от една група продукти към друга.

Схемата показва правилното припокриване. Първата и втората снимка показват продукти от различни групи.

Мобилното приложение Goods Checker разпознава стоките на снимката и проверява съответствието на снимката с планограмата, помага за изравняване на перспективата на изображението, комбинира няколко изображения в едно. А в уеб приложението можете също да съставите планограми и да получите подробни анализи за мърчандайзери, магазини, стоки и т.н.

 

Правило 5: правете снимки максимално фронтално, така че да няма екстремни ъгли на снимката.

Тази точка вече беше спомената по-рано. Ако снимката е леко наклонена и отдалечените продукти са лесни за разпознаване, снимката ще свърши работа. Но ако ъгълът на снимката е много голям, тогава отдалечените стоки се сливат и не могат да бъдат разпознати, което означава, че оформлението не може да бъде проверено.

 

Правило 6: една серия снимки — една категория и един стелаж.

Ако има кетчуп и слънчогледово олио на един и същ стелаж, тогава не е нужно да ги снимате заедно. По-добре е да направите две снимки с всяка продуктова категория поотделно.

 

Правило 7: снимайте всяка страна на стелажа поотделно.

Ако стелажът е голям и многостранен, тогава всяка страна трябва да се снима отделно. Няма нужда да се опитвате да го снимате отстрани, за да може да се види всичко наведнъж. В този случай ще бъде трудно да се провери излагането на стоки.

 

Правило 8: премахнете смущенията, които пречат на проверката на планограмата.

На снимката не трябва да има хора, колички, кутии или други предмети, които покриват част от стелажа. В такива случаи е невъзможно да се провери напълно излагагнето на стоки.

Също така не снимайте това, което заобикаля стелажа. Това само пречи на разглеждането на предмети.

 

Правило 9: проверявайте дали снимката не е обърната.

Звучи банално, но от практиката може да се каже, че хората често изпращат обърнати снимки. Това се случва поради бързане, умора, често самите телефони обръщат снимки, и други фактори.

Автоматизацията ще направи живота на мърчандайзерите и мениджърите по-добър

Правилата изглеждат прости, но когато мърчандайзерът трябва да обиколи десетки магазини, да направи десетки снимки, тогава търсенето на правилния ъгъл става уморително. В крайна сметка човешкият фактор не е отменен.

В търговски обекти мърчандайзер има много работа: да покаже продукта, да провери съответствието му с планограмата, да направи снимка на резултата, да попълни въпросник и да направи отчет за извършената работа.

Ако всичко това се прави на ръка, това отнема много време. Както на мърчандайзера, така и на мениджъра. Последните трябва да сортират всички снимки ръчно, да ги оценяват и да създават собствените си отчети.

Да правите висококачествени снимки е лесно. Не включвайте светкавицата, използвайте автофокус, правете снимки максимално фронтално, премахвайте смущенията, не се опитвайте да покриете всичко наведнъж с една снимка – прости правила, които ще улеснят живота на мърчандайзерите и ще помогнат да не загубят бонуса в края на месеца.

Контакти IBA GROUP

    Yes
    YesДекларацията за поверителностПолитиката за cookies
    IBA Bulgaria