Валидаторите за обществения транспорт на IBA Group получиха сертификат Mastercard TQM

14 Октомври, 2020 

Валидаторите за билети в обществения транспорт, които се разработват и произвеждат от IBA Group от нулата, са получили сертификат на международната платежна система Mastercard. Устройствата са потвърдили съответствие с изискванията на Terminal Quality Management (TQM). Този сертификат потвърждава високото качество на целия цикъл на разработка и производство на устройства.

Валидатори на IBA Group са инсталирани в Минск (Беларус) и Уст-Каменогорск (Казахстан). В Минск са инсталирани над 15 500 валидатора в 3 хиляди превозни средства: автобуси, тролеи, електробуси и трамваи. Повече от 400 транспортни единици ще бъдат оборудвани в Уст-Каменогорск, безконтактното плащане с помощта на валидатори ще заработи в града до края на 2020 година. 

Съответствието на валидаторите с високите стандарти за качество е неразделно изискване на международните платежни системи. Целта на програмата на Terminal Quality Management е постоянна поддръжка на качеството на платежните терминали. 

За IBA Group това е първият TQM сертификат. В условията на пандемия сертифицирането се извърши дистанционно, но дори този фактор не се превърна в пречка за успешното преминаване на одита. Специалистите от Великобритания проведоха подробен анализ на производството, контрол на качеството и процеси на управление, формулираха препоръки за подобряване на производствените процеси. 

Предварителната работа продължи две години: през това време специалистите на IBA Group оптимизираха процесите според новите изисквания и изготвиха съответната документация. За одита беше представено собствено производство, което се намира в Беларус, както и валидаторите, произведени там.

Вадим СмотряевРъководител на техническия отдел на IBA Group

Въпреки пандемията, ние сме преминали сложен одит в съответствие с изискванията на MasterCard TQM. Нашите валидатори са потвърдили безопасността и съответствието с международните стандарти за качество.