През 2021 година се очакват сериозни промени на RPA пазара в Европа — клиентите ще спрат да плащат за лицензи

31 Март, 2021 

През новата година в Европа ще се развива активно тенденция, свързана с въвеждането на нов тип RPA платформи — за тях е характерна липсата на постоянно плащане за лиценз. Това разказаха експерти от ИТ компанията IBA Group, която в продължение на 5 години е автоматизирала над 500 процеса за компании от различни индустрии.

Според Grand View Research, Inc. очаква се разходите за RPA да нараснат до 3,11 млрд долара до 2025 г. Увеличаването се дължи, наред с други неща, на въздействието на COVID-19 — компаниите преразглеждат подходите за организиране на работата на служителите в офиса. Бизнесът се стреми да автоматизира рутинните процеси, които изискват човешко внимание. В същото време компаниите подхождат внимателно към разходите за автоматизация.

Според оценките на RPA експертите от IBA Group, внедряването на RPA платформи без лицензи спестява около 30 % от бюджета на RPA за големи компании и 50 % или повече за малки. Когато се използват класически пълнофункционални RPA платформи, клиентът плаща за внедряването на RPA ботове и годишен лиценз за платформата. Използването на нов тип RPA платформа предполага, че клиентът плаща само за създаването и внедряването на RPA ботове и не плаща лиценза.

Едно от първите внедрявания на RPA без плащане за лиценз се проведе успешно в Източна Европа. Компанията IBA Group разработи RPA ботове за Украинската енергийна борса на собствената си пълнофункционална платформа EasyRPA. Роботът освободи специалистите от извършване на монотонна рутинна работа и минимизира човешкия фактор в управлението на търговете. Също значително се е увеличила оперативността на търговете — закъснението при отваряне и затваряне на търга е само 1–2 секунди.

Избирахме изпълнителя по няколко критерия, сред които ключови бяха лицензионните условия и разходите за поддръжка на внедрените роботи. Липсата на лицензионни такси ни помогна бързо да започнем да автоматизираме процеса на клиринговата сесия на краткосрочния пазар на природен газ, премахвайки натоварването от служителите и нивелирайки човешкия фактор.  Следващите стъпки ще бъдат автоматизацията на процесите за другите ни търговски системи и борсовите процеси.

Александър Коваленкогенералният директор на борсата

Какво е EasyRPA

EasyRPA е нова RPA платформа, която се доставя на клиент on-premise без лицензионни такси. Клиентът плаща само за автоматизация на процесите с помощта на RPA ботове и получава процес до ключ.

Каним ви на безплатен уеб семинар

За тези, които искат да се запознаят с новата платформа, разработчиците провеждат безплатен уебинар в четвъртък, 15 април в 16:00 ч. (UTC +00:00).

Предлагаме на нашите клиенти модерна пълнофункционална RPA платформа за автоматизиране на рутинни процеси и работа с документи с помощта на  вградени модули за OCR и Artificial Intelligence. В същото време се отказахме от концепцията за визуални редактори, която е подходяща само за автоматизиране на прости процеси. Клиентът плаща само за работата по внедряването и поддръжката на RPA ботове.

Vjacheslav MikitjukHead of RPA COE IBA Group

IBA Group е един от най-големите системни интегратори в Централна и Източна Европа със седалище в Чехия (Прага). IBA Group е основана през 1993 година като съвместно предприятие с IBM и е един от ключовите бизнес партньори на световния ИТ гигант.

Контакти IBA GROUP

    Yes
    YesДекларацията за поверителностПолитиката за cookies
    IBA Bulgaria