IBA Group пусна система за безконтактно плащане за пътуване във влаковете в Баку

2 Юни, 2021 

В Баку пътниците, пътуващи с крайградски железопътен транспорт, имат възможност да плащат за пътуване с безконтактна банкова карта. Пилотният проект е реализиран от IBA Group съвместно с платежната система Visa, Азербайджанските железници, Централната банка на Азербайджан и Международната банка на Азербайджан.

Безконтактните плащания са станали достъпни за пътниците, пътуващи през гарите на Апшеронската околовръстна железопътна линия – една от най-популярните и натоварени крайградски железопътни линии.

Днес 14 станции от околовръстния път на Баку във всички посоки са оборудвани с турникети с инсталирани валидатори за получаване на плащания. Валидаторите са собствена разработка на IBA Group са предназначени да приемат безконтактни плащания в обществения транспорт.

Стартирането на система за безконтактно плащане по азербайджанските железници е от стратегическо значение както за подобряване на инфраструктурата за получаване на електронни плащания, така и за модернизиране на транспортната инфраструктура в страната.

Внедряването на безконтактно плащане е важна стъпка за развитието на железопътния транспорт в страната, която отговаря на световните тенденции. Сега пътниците, пътуващи с железопътен транспорт, могат да плащат за пътувания по обичайния начин – просто като доближат банковата си карта или джаджа с NFC до валидатора.

Вадим Смотряевдиректор на техническия отдел на IBA Group

Тарифата зависи от разстоянието на пътуването – цената се изчислява въз основа на броя станции, през които минава пътникът. Това е един от най-трудните сценарии за въвеждане на транспортни тарифи. Системата ще проследява на коя спирка е влязъл пътник и на коя е излязъл.

Контакти IBA GROUP

    Yes
    YesДекларацията за поверителностПолитиката за cookies
    IBA Bulgaria