Visa и IBA Group въвеждат технологията Mobility & Transit Transaction за първи път в Азербайджан

13 Октомври, 2022 

IBA Group стана технологичен партньор на проекта за въвеждане на технологията Mobility & Transport Transaction (MTT) в железопътния транспорт на Азербайджан. Тази технология позволява да се комбинират плащания за пътуване за 24 часа в една транзакция, която се дебитира с едно плащане в края на деня. Подобен механизъм за плащане се прилага за първи път в страната.

Проектът за безконтактно плащане на билети в Азербайджанските железници стартира през юли 2021 година. На всички станции по околовръстния път на Баку бяха инсталирани валидатори за плащане от IBA Group. На първия етап пътниците можеха да платят за едно пътуване с безконтактна банкова карта.

Сега, благодарение на технологията Mobility & Transport Transaction, плащанията за пътувания, направени в рамките на един ден, ще бъдат комбинирани и дебитирани с едно плащане.

Автоматизацията на обществения транспорт е едно от важните направления за нашата компания. При изпълнението на проекти се стремим да спазваме всички международни стандарти и нови технологии, които правят обществения транспорт наистина „интелигентен“. Проектът в Баку стартира миналата година, и ние сме доволни не само да го подкрепим, но и да го подобрим и усъвършенстваме.

Вадим Смотряевдиректор на техническия отдел на IBA Group

Технологията Mobility & Transport Transaction позволява на транспортните оператори да предлагат на своите пътници набор от гъвкави тарифи: фиксирани, базирани на разстоянието и времето, мултимодални. Технологията поддържа и функции като ограничения на тарифите, отстъпки и възстановяване на суми при закъснения на транспорта.

Проектът за внедряване на безконтактни плащания е реализиран от IBA Group, международната платежна система Visa, Азербайджанските железници, Централната банка на Азербайджан, Международната банка на Азербайджан, RBC Group и AzeriCard.