IBA Group внедри решение за плащане tapXphone за най-голямата банка в Молдова

18 Февруари, 2022 

Решението за плащане tapXphone стартира за банка maib — най-голямата финансова институция в Молдова. Клиентите на банката вече могат да приемат безконтактни плащания чрез своя смартфон. Проектът е реализиран съвместно с международната платежна система Visa.

За да превърне своя смартфон в терминал за плащане, клиентът на банката трябва да изтегли мобилното приложение maib SmartPOS. То е базирано на решението за плащане tapXphone. Неговата уникалност се крие във факта, че не изисква скъпо банково оборудване за получаване на плащания, ролята на терминала се изпълнява от смартфон с Android с NFC.

Благодарение на tapXphone, предприемачите от Молдова могат бързо и сигурно да приемат плащания от клиенти, които плащат за стоки и услуги с безконтактна карта, телефон, смарт часовник, фитнес гривна или други устройства с NFC модул.

Това иновативно решение отговаря на нуждите на бизнеса от прост, удобен и евтин начин за приемане на безконтактни плащания. Сега клиентът на банката не трябва да купува и обслужва скъп банков терминал – той се заменя с обикновен смартфон. В същото време процесът на безналични плащания не се променя значително: maib SmartPOS осигурява сигурност и бързина на транзакциите.

Вадим Смотряевдиректорът на техническия отдел на IBA Group

Maib SmartPOS е чудесна алтернатива на класическите POS терминали, особено за предприемачи, които се нуждаят от мобилност и гъвкавост: куриерски услуги, фризьорски салони, малки фирми, търговия на дребно.

Продължаваме да диверсифицираме и да създаваме нови стандарти за качество на обслужване на клиентите, като въвеждаме най-иновативните дигитални продукти и услуги. Maib SmartPOS добавя стойност за бизнес сектора в Република Молдова, както и за клиенти, които ще плащат просто и лесно с безконтактна банкова карта с едно докосване на смартфон. С пускането на тази услуга преминаваме към ново ниво на цифрови плащания.

Георгий Шагидзеказа председателят на борда на банката maib

Maib е най-голямата банка в Молдова, която представлява 31,1% от банковите активи на страната и 34,2% от заемите, според данните от 30 септември 2021 година. 25,3% от ипотечните заеми, издадени в Република Молдова, се предоставят от maib. Банката обслужва повече от 35% от населението на страната и е един от най-големите работодатели. Банката е добре капитализирана, коефициентът на концентрация на капитал от първи ред е 19,9% към 30 септември 2021 година.

Това не е първият проект на tapXphone в Молдова. През 2021 година IBA Group стартира безконтактно плащане с банкови карти в транспорта в Кишинев. Пилотният проект беше реализиран съвместно с платежната система Visa, Victoriabank, Общинския съвет на Кишинев и местните превозвачи.

Контакти IBA GROUP

    Yes
    YesДекларацията за поверителностПолитиката за cookies
    IBA Bulgaria